Aktivnosti
Promocija knjige "Moj osmijeh je moja osveta" PDF Ispis E-mail

U ponedjeljak, 21.11. u Kewserovim prostorijama na Marijin Dvoru održana je promocija knjige pod nazivom "Moj osmijeh je moja osveta" mlade autorice Dževe Avdić. Dževa je dijete Srebrenice, dijete Bosne i Hercegovine. Nakon agresije na našu zemlju bila je prisiljena da sa svojom porodicom i sugrađanima napusti svoje rodne mjesto i postane izbjeglica u svojoj zemlji.
Promotorice na ovoj večeri bile su profesorica Sadžida Čelebić-Džuvić i mr. Enisa Tutkur. Večer je sviranjem klavira uljepšala Smaragda Klino a promociju je moderirala Dženana Džakmić-Šabanović.

 

 

 

 

Više...
 
Kewserov iftar sa saradnicama PDF Ispis E-mail

U srijedu 22. juna ove godine upriličen je iftar za saradnice Ženske edukacione organizacije Kewser. Bio je ovo treći iftar po redu u toku ovogodišnjeg Ramazana u Kewserovim prostorijama u Vogošći. Nakon iftara organiziranog u petak 10. juna za gošće iz Konjica, polaznice tromjesečnog seminara pod nazivom Uzgoj i prerada ljekovitog i začinskog bilja, te iftara za članice udruženja Ars Populi iz Hadžića, kojima su iftarske specijalitete pripremale aktivistkinje i članice Kewsera, i ovaj iftar bio je prilika za još jedno lijepo i ugodno ramazansko druženje sa dragim insanima, a nekima i za nova upoznavanja.

 

Više...
 
Iftar sa Hadžićkama PDF Ispis E-mail

Drugi ovogodišnji Kewserov iftar priređen je u ponedjeljak 13. juna ove godine za članice udruženja Ars Populi iz Hadžića. Tridesetak aktivistkinja i članica Ž.E.O. Kewser pripremilo je iftar za svoje gošće. Na sofri su bili razni specijaliteti bh. kuhinje. Iftari su prilika za druženja, upoznavanja i učvršćivanje prijateljstava. Tako je bilo i na ovom iftaru. Srele su se zemljakinje Remza i Azra koje se nisu vidjele od osamdestih godina, kada je Remza bila djevojka, a Azra djevojčica. Kratko je vrijeme od iftara do teravije, ali žene ga uvijek dobro iskoriste. Razgovarale su, razmjenjivale recepte, jedne drugim upućivale dove, prepričavale lijepe događaje.

 

Više...
 
Iftar sa Konjičankama PDF Ispis E-mail

Mubarek mjesec Ramazan prilika je za pripremanje zajedničkih iftara. Ž.E.O Kewser svakog Ramazana organizira po nekoliko iftara za svoje prijateljice, saradnice, aktivistkinje. Tako je i ove godine u programu nekoliko iftara. Prvi u tom nizu bio je iftar pripremljen u petak 10. juna u prostorijama Kewsera u Vogošći. Gošće na ovom iftaru stigle su iz Konjica, njih četrdeset pet koje su bile polaznice tromjesečnog seminara pod nazivom Uzgoj i prerada ljekovitog i začinskog bilja. Seminar je organizirala P.U.Z. Holistica Vogošća u suorganizaciji sa Asocijacijom žena SDA Konjic, a trajao je od marta do početka juna ove godine. Predavačica na seminaru Sadika Avdić, liječnica homeopatije, ovom prilikom je uručila diplome polaznicama.  Dženana Džakmić-Šabanović se u ime Kewsera i P.U. Z. Holistica zahvalila općini Konjic i Asocijaciji žena SDA Konjic na  pomoći oko realizacije ovog seminara. Aida Mrnđić je u ime predsjednice Asocijacije SDA g. Nadire Đapo, koja zbog obaveza nije prisustvovala iftaru, uručila poklon Sadiki Avdić. Nakon toga uslijedio je zajednički iftar, namaz i druženje uz kahvu.  

 

Više...
 
KEWSEROVI MUSAFIRI PDF Ispis E-mail

Proteklih dana u Ž.E.O. Kewser bilo je vrlo aktivno. U dva dana prostorijama Kewsera prošlo je oko stotinu pedeset insana a da nikom nije bilo tijesno i nikom nije bilo ružno. Naprotiv, svima je bilo lijepo i ugodno i sve prisutne su poželjele da se ponovo sretnemo i družimo.

Izvor iz Bužima
U četvrtak 13. maja ove godine u kasnim večernjim satima u Kewser smo primile gošće iz Bužima. Dvadeset tri članice udruženja Izvor su na povratku iz Lukavca, gdje su tog dana učestvovale na lukavičkom sajmu hrane, noćile u Kewseru. Članice Kewsera su pripremile prijatan doček i večeru za naše gošće. Premda su gošće bile vidno umorne, druženje je potrajalo do kasno u noć. Ujutro je nakon doručka i kahve nastavljeno druženje uz predavanje predsjednice Kewsera Sadike Avdić. Kratko je bilo vrijeme boravka u Sarajevu, ali su ga Bužimljanke iskoristile da odu na šehidsko mezarje Kovači, prouče Fatihu prvom predsjedniku Bosne i Hercegovine r. Aliji Izetbegoviću i šehidima koji tu leže. Potom su pojele ćevape, popile kahvu, obavile namaz i krenule put Krajine.

Proljeće Kur'ana iz Lukavca
Već u nedjelju ujutro (15. maja) oko stotinu žena, djevojaka, djevojčica i nekoliko momaka iz Lukavca također su nakratko posjetili Kewser. To je grupa polaznika mekteba za odrasle Proljeće Kur'ana, koje je i na ovom putovanju predvodila  profesorica islamske vjeronauke Hasiba Saračević. Hasiba već godinama radi kako sa mladima kroz školu i mekteb, tako i sa odraslima. Podučava ih arapskom pismu, tedžvidu i kiraetu Kur'ana. Upravo zahvaljujući ovoj vrijednoj hanumi, mnogobrojne Lukavičanke su naučile učiti Kur'an u poodmaklim godinama. Za njih je Hasiba i organizirala ovaj jednodnevni izlet u Sarajevo, u čiji program je uvrstila i posjetu našem udruženju. Hasiba je od prvog broja bila pretplatnica našeg magazina Zehra, i to ne na jedan, nego na deset primjeraka. Ponekad je neki prodala, ali ih je uglavnom poklanjala. Usto je godinama organizirala autobus žena i dovodila ih na manifestaciju Mošus Pejgamberov. Kako i jedna njena polaznica mekteba reče, uistinu je ova žena 

 

Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » > Kraj >>

Stranica 1 od 9

 


 


   • image
  • image
  • image
  • image
  • image