Aktivnosti
Tribina: "Metabolički poremećaji" PDF Ispis E-mail

U ponedjeljak, 10.04. u Kewserovim prostorijama na Marijin Dvoru održana je druga tribina o zdravlju pod nazivom "Metabolički poremećaji". Gošća predavačica bila je dr. Šahzija Mrkonja, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije. Uvodno obraćanje imala je liječnica homeopatije Sadika Avdić, koja je govorila o metabolizmu, probavi i pravilnoj ishrani. Istakla je važnost konzumiranja raznovrsne hrane koju je lahko probaviti.
Dr. Šahzija Mrkonja intenzivno se bavi proučavanjem metaboličkih poremećaja koji izazivaju povećanje tjelesne težine kod žena u zrelijoj dobi. Ona je u svom izlaganju govorila o metaboličkim poremećajima,rezultatima do kojih je ona došla te o tome kako se metabolički problemi liječe.

 

 

 

Više...
 
Tribina "Značaj braka i porodice u Islamu" PDF Ispis E-mail

U ponedjeljak, 27.03. Ž.E.O. Kewser organizirala je tribinu pod nazivom "Značaj braka i porodice u Islamu". Gošće predavačice na ovoj tribini bile su mr. Belma Bešlić i mr. Mubina Salkić. U svom obraćanju mr. Bešlić istakla je da je u našem društvu prisutna sve veća kriza braka i porodice. Osvrnula se na bračni život najboljeg i najmoralnijeg čovjeka, Muhammeda, a.s. i na osnovu primjera iz njegovog života prenijela poruke kada su u pitanju odnosi između supružnika, odnosi roditelja prema djeci.
Mr, Salkić govorila je o temi mehra (vjenčanog dara) Naime, njen tekst pod nazivom „Mehr: pravo žene ili mtrvo slovo na papiru“ objavljen u časopisu Preporod bio je glavni dio njenog izlaganja. Istakla je da se propis mehra kao jednog od uslova ispravnosti braka mora spasiti korištenjem savremenih zakonskih mjera.
Tribinu je moderirala Dženana Džakmić-Šabanović.

 

 

Više...
 
Posjeta članica U.G. "Aktiv žena" PDF Ispis E-mail

U petak, 24.02. Kewserove prostorije u Vogošći posjetile su članice Aktiva žena Donje Moštre. U.G. „Aktiv žena“ Donje Moštre je nevladina organizacija koja djeluje na prostoru Donjeg Moštra, općina Visoko. Glavni razlog osnivanja ovog udruženja je da se podrži i promoviše aktivnije uključenje žena i djevojaka u procese donošenja odluka u lokalnoj zajednici te da na taj način doprinesu njihovoj ekonomskoj sigurnosti, neovisnosti i samopouzdanju. Udruženje podstiče i organizira žene da ojačaju, pomaže te procese kroz edukaciju i organiziranje ekonomskih aktivnosti, ohrabruje ih da budu pokretači političkih, ekonomskih i kulturnih promjena u zajednici.
Prisutnima se obratila urednica magazina Zehra Mediha Džakmić koja je predstavila rad Ž.E.O. Kewser. Rad Aktiva žena Donje Moštre predstavila je gospođa Medina Omanović. Liječnica homeopatije Sadika Avdić održala je kratko predavanje o duhovnosti ali i o zdravlju, a Maida Ičanović je na kraju prezentirala proizvode iz biljne apoteke Holistica.

 

Više...
 
Promocija romana "Nijemi krik" PDF Ispis E-mail

U ponedjeljak, 26.12. u Kewserovim prostorijama na Marijin Dvoru održana je promocija romana "Nijemi krik" autorice Kadife Tahirović koji govori o nasilju u porodici, tačnije nasilju nad ženom. Uvodno predavanje održala je diplomirana socijalna radnica Mubera Hodžić-Lemeš, menadžerica Sigurne kuće, koja je na osnovu svog dugogodišnjeg iskustva u radu sa ženama žrtvama nasilja govorila o ovom problemu. O romanu i svojim utiscima nakon čitanja romana govorila je promotorica Mediha Džakmić.
Autorica Kadifa Tahirović kazala je da je roman napisan po istinitoj priči. "Nijemi krik" sam po sebi kaže već u naslovu sve. Krik ili vrisak asocira na glasno izražavanje sreće ili bola. A ako je taj krik ili vrisak nijemi, znači da je neko u sebi tiho patio, a nije htio ili nije smio da ga čuju ostali u okolini. I glavni lik romana, Alma, je cijeli život u sebi vrištala, odnosno nijemo kričala u sebi, ne želeći da neko sazna za sve što ju je u životu snašlo. Nijemi su krici izlazili iz njene duše, čula ih je samo ona i njena djeca. Ova priča je poruka da nijedna žena, koja je izložena nasilju, ne smije imati pridjev nijemi ni u jednoj rečenici svog života. Mora glasno reći da svi čuju i tako spasiti sebe i svoju djecu, ali i otvoriti oči mnogima sličnih sudbina.
Bila je ovo jedna teška i bolna tema o kojoj se mora govoriti jer nasilje nad ženama ne smije da bude svakodnevna pojava koju će društvo odobravati i koja će ostati iza zatvorenih vrata susjednog stana i neće nas se ticati. Promociju je moderirala Dženana Džakmić-Šabanović.

 

Više...
 
Promocija knjige "Moj osmijeh je moja osveta" PDF Ispis E-mail

U ponedjeljak, 21.11. u Kewserovim prostorijama na Marijin Dvoru održana je promocija knjige pod nazivom "Moj osmijeh je moja osveta" mlade autorice Dževe Avdić. Dževa je dijete Srebrenice, dijete Bosne i Hercegovine. Nakon agresije na našu zemlju bila je prisiljena da sa svojom porodicom i sugrađanima napusti svoje rodne mjesto i postane izbjeglica u svojoj zemlji.
Promotorice na ovoj večeri bile su profesorica Sadžida Čelebić-Džuvić i mr. Enisa Tutkur. Večer je sviranjem klavira uljepšala Smaragda Klino a promociju je moderirala Dženana Džakmić-Šabanović.

 

 

 

 

Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 1 od 10

 


 


   • image
  • image
  • image
  • image
  • image