Mošus Pejgamberov PDF Ispis E-mail

Kada u historiji Islama, među mnogim istaknutim ženama muslimankama, tražimo ženu koja bi nam trebala biti uzor, nalazimo da bi h. Fatima s pravom mogla biti jedna od njih. Za nju je rečeno da će biti predvodnica žena u Džennetu. Prema tome, imamo veliki razlog da njen datum rođenja uzmemo kao datum održavanja naše manifestacije. Hazreti Fatima, kćerka miljenica našeg poslanika Muhammeda, s.a.v.s., osim što bi trebala biti uzor u životu svih muslimanki, ona je i neiscrpna inspiracija svima nama. U znak sjećanja na tu časnu ženu, a u želji da našoj ženi priušti barem jednom u godini nekoliko sati lijepog druženja uz prigodan program, Ž.E.O. Kewser već dugi niz godina organizira program Mošus Pejgamberov. Inicijator ove manifestacije hanuma Sadika Avdić, predsjednica Ž.E.O. Kewser, kaže :
„Od kada postoji Ž.E.O. Kewser bila nam je želja da organiziramo nešto po čemu bismo bili prepoznatljivi. Osmi mart – Dan žena inspirirao nas je, pa smo odlučili pronaći alternativu, izdvojiti nešto iz historije što je značajno za žene muslimanke. S druge strane, Dan žene muslimanke, koji obilježavaju mnogi muslimani u svijetu, u Iranu, u Libanu, u muslimanskim enklavama u svijetu, poslužio nam je kao povod da i mi pružimo našoj ženi nešto slično. To nam je bila ideja vodilja.“
Mošus Pejgamberov je započeo skromnim programima, u manjem prostoru, sa manje sadržaja. Prvi program organiziran je u Zenici, potom u Visokom, pa ponovo Zenica, potom se preselio u Sarajevo u BKC, jednu godinu Dom oružanih snaga vojske FBiH. Odjednom su ti prostori postali mali, ispred vrata su nam ostajali gosti koji su došli iz Visokog, Travnika, Tuzle... a željeli su biti sa nama. Odluka je pala i 1994. godine idemo u Zetru. Godinama su programi postajali sve opširniji, kvalitetniji, masovniji. Program koji je ranije trajao dva-tri sata prerastao je u Manifestaciju koja sada traje osam dana, a već šestu godinu Centralna manifestacija se odžava u Zetri.
Manifestacija Mošus Pejgamberov u svom sadržaju objedinjuje:
- Večeri kulture
- Izložba ručnih i umjetničkih radova Zlatne ruke Bošnjakinje, koja se postavlja u Kuršumliji medresi i hanikahu GHB medrese
- Vjerski kulturno-zabavni centralni program, koji se održava u Olimpijskoj dvorani Zetra.
Kroz cjelokupnu Manifestaciju nastoji se približiti čisto bošnjačko naslijeđe, otvoriti neke teme za raspravu, ukazati na probleme ne samo u društvu nego i u pojedincu. Na taj način se svako od nas može preispitati gdje se nalazi u odnosu na hazreti Fatimu, a kroz druženja može formirati ispravan odnos prema zajednici.

VEČERI KULTURE

Od 2003. godine našu manifestaciju započinjemo Večerima kulture koje se održavaju u hanikahu GHB medrese. Prvo veče uglavnom bude veče Kur'ana uz učenje mladih djevojaka i hafiza. Tom prilikom nastojimo našim posjetiocima priuštiti zadovoljstvo slušanja tečnog i milozvučnog učenja Božije Riječi kako bi otvorili svoja srca i primili tu univerzalnu ljepotu pred kojom niko ravnodušan ne ostaje.
Večeri poezije i proze omogućavaju svim zaljubljenicima lijepe riječi  da saslušaju neka pisana djela manje ili više poznatih pjesnika.
Jedna od večeri je veče ilahija i kasida kada posjetioci imaju priliku da slušaju i uživaju u ilahijama i kasidama koje izvode horovi iz gotovo svih dijelova Bosne i Hercegovine.
Svake godine u okviru manifestacije Mošus Pejgamberov budu upriličena jedan ili dva okrugla stola elaborirajući teme koje se tiču žene, hazreti Fatime, njenog lika i djela, kao i društva u cjelini. Tako da se kroz do sada održane okrugle stolove provukao niz tema.
Jedna od večeri rezervisana je za Modnu reviju na kojoj djevojke, članice Kewsera, nose modele nekih modnih kuća ili bh. kreatorki koje promovišu odijevanje žene muslimanke, tj. hidžab.

IZLOŽBA RUČNIH I UMJETNIČKIH RADOVA

U Kuršumliji medresi, a kasnije i u hanikahu GHB medrese, već sedam godina u sklopu manifestacije Mošus pejgamberov postavlja se izložba Zlatne ruke Bošnjakinje. Na ovoj izložbi svoje radove, osim članica Ž.E.O. Kewser, izlažu i članice iz drugih udruženja kao što su Mladi muslimani, Nahla, Udruženjje žena logoraša, Udruženje slušalaca radio Naba, Centar za žene Breza, Sumejja iz Kaknja, Udruženje žena UŽOK Kakanj, Gračaničke kere, Goraždanke iz Goražda, Sehara iz Travnika i mnogi drugi. Ove vrijedne žene su na tim izložbama predstavile svoje ručne i umjetničke radove – vezove, pletenje, keranje, tkanje –karakteristične za područja iz kojih dolaze, levhe, slikanje na svili...
Izložbe ovakvog tipa veoma su bitne u izgradnji našeg bošnjačkog identiteta jer upravo one u sebi nose vještine i umijeća naših nana, i ne samo to, u njima je utkana sva ona čistoća i miris djevojačkih soba, pretočena žudnja za dragim i dugo isčekivanim licima... Zato su tu ruke naših Bošnjakinja da nas podsjete na zlata vrijedno bogatstvo naše tradicije.

CENTRALNA MANIFESTACIJA

U samim počecima obilježavanja rođendana h. Fatime, kćerke miljenice posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, s.a.v.a, Ž.E.O. Kewser je priređivala prigodan program u Domu oružanih snaga F BiH, a kasnije u BKC-u. Uglavnom su to bili programi u trajanju od dva sata, a sastojali su se od prigodnog obraćanja predsjednice Organizacije hanume Sadike Avdić, besjede o životu i djelu h. Fatime, zatim obraćanja reisu-l-uleme prof.dr. Mustafe ef. Cerić i nastupa horova uz izvođenje prigodnih ilahija. Svaki naredni program je sadržajno bogatiji, umjetnički uspješniji, scenski uređeniji, posjećeniji kao i medijski zapaženiji.
Završna i centralna noć Mošus Pejgamberov već pet godina zaredom puni Olimpijsku dvoranu Zetra. U programu su do sada učestvovali svi afirmisani horovi iz BiH i regije, Kewser, Hazreti Hamza, Gazel, Bedem, Rejjan, Sejfulah, Arabeske, kao i mnogobrojni solisti ilahija i duhovne muzike. Glumica Selma Alispahić je, također, bila prisutna na skoro svakom Mošusu, Izudin Bajrović, Aleksandar Seksan i drugi.
 

  


 


 Arhiva

Prijava na newsletter

Name:

Email:

337842
DanasDanas6
JučeJuče125
Ovog mjesecaOvog mjeseca3168
UkupnoUkupno337842
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

Radio i TV Zehra