Magazin Zehra PDF Ispis E-mail

U januaru 2001. godine pokrenut je magazin Zehra i do unazad godinu dana izlazio jesvakih dva mjeseca, a onda smo prešli na mjesečno izdanje. Magazin nosi naziv Zehra jer nam je želja da se vežemo zaprofil idealne žene muslimanke, Fatime ez-Zehre, koja je bila ne samo majka ičuvar porodice nego i nosilac i prenosilac vjere, jedna od prvih žena društvenoangažovanih, najbliža saradnica svoga oca, muslimanskoga vođe i državnika,Muhammeda, a.s., a potom i svoga muža, imama Alija. Dakle, žena aktivnisudionik društvenih zbivanja prije hiljadu i četiri stotine godina, koja jeizvanredan primjer angažovane žene kakvu želimo vidjeti i danas, svakako,uvažavajući zahtjeve vremena koji se nameću ženi muslimanki.
Direktorica ovog kao i svih drugih projekata je Sadika Avdić, a glavna urednicaMagazina je Mediha Džakmić.

U redakciji Zehre mogućnost intelektualnog izražavanja imale su mnoge našeemancipovane i visoko obrazovane saradnice sklone duhovnom i obrazovnomrazvoju. Među njima su Sadžida Čelebić, Nirha Efendić, Medhija Maglajlić, AzraJaganjac, Sabina Strinić-Voloder, Aida Tule, Snježana Alt-Balta, MubinaIslamović, Senada Alić, Elvira Aganović i druge sestre koje su dale svojdoprinos u izdavanju velikog broja zanimljivih i informacijama bogatih izdanjaZehri.
Trenutno u redakciji za vas pišu i istražuju Mediha Džakmić, Elvira Velić-Muftić,Nihada Ugljanin, Maida Ičanović, Aida Kahriman, Mersiha Hadžispahić, ZehraAličković-Ćesir, a kao saradnice tu su Edina Kos-Burić, Selma Sendo, MedinaMehmedović-Mulalić, Sabrija Mehmedović, Berminka Hrelja-Bećirspahić, RazijaRebihić, Nedžmija Hadžić, Medina Sofić-Jusić, Faila Pašić-Bišić, Jasmina Ćosić,Nedžma Mašić itd.

Još od samog početka djelovanja i izdavanja Magazina organiziramo seminare izoblasti novinarstva i medija uopće, i to u cilju stalnog profesionalnogusavršavanja kadra.

Predavači na tim seminarima bili su istaknute ličnosti iz svijeta pisanih ielektronskih medija, kao što su Indira Kučuk-Sorguč, Alisa Lekić-Mehičević,Adnan Rondić, Edina Kamenica, Snježana Mulić-Bušatlija.

U junu 2003. godine deset novinarki Zehrepohađalo je intenzivni kurs novinarstva koji je organiziran u prostorijamaŽ.E.O. Kewser.

Sadržaj magazina Zehra obuhvata redovnerubrike koje čine baznu strukturu svakog izdanja.

TEMA BROJA – rubrika unutar koje uglavnom predstavljamo i istražujemo nekegoruće probleme koji se tiču žene muslimanke i društva uopće.

MAHRAMOM UOKVIRENO LICE – rubrika kroz koju čitateljkama predstavljamo djevojke  muslimanke koje na jedan dostojanstven ihvale vrijedan način brane svoje zdrave ambicije i vlastitim uspjehomoplemenjuju i hidžab uzdižu na nivo koji mu ovo društvo nije dalo. Svaka odovih spomena vrijednih djevojaka samo je jedan biser u nizu kulturnog ivjerskog blaga koje naše društvo oplemenjuje, obogaćuje i daje mu nadu u boljesutra.

Uspješnost bh. žene prikazujemo kroz njenu profesiju u rubrici ŽENA U PROFESIJIi dokazujemo da je ona u pravom smislu riječi stub ovoga društva, jer jenalazimo u gotovo svim sferama društvenih zbivanja. Ovdje uglavnom ističemouspješne žene koje su dokazale da zdrav brak i porodica nisu prepreka nego, čakštaviše, dobar osnov za uspješnost u profesiji.

Za sve interesantne životne priče, za sudbine koje dvoje zaljubljenih uVječnost vode na Allahu tako dragom putu – putu braka, Zehra je sačuvala prostor u rubrici PORODIČNI INTERVJU. Porodica jeosnovna ćelija društva, pa iako u posljednje vrijeme gubi svoju pravu ulogu udruštvu i nestaje, mi ipak nalazimo veliki broj primjera koji dokazuju da svakazajednica kojoj je cilj Allahovo zadovoljstvo može ustrajati i uz to bitisvijetao primjer u društvu.

Stalna rubrika je i DA SE NE ZABORAVE. U prošlim vremenima ove zemlje pisale suse poeme posvećene majkama heroinama i njihovim izgubljenim sinovima. Usadašnjem vremenu takva djela nisu aktuelna. Postalo je sramota i sjećati se dasu neki ljudi postojali i da su od agresorske ruke ubijeni. Uplakane majke suskoro zaboravljene, a ulog njihove djece skoro prezren. Samo bol majke ostaje ukosmosu nepomućen. Mnogo se teškog bola nadvilo nad Bosnom. Jednog dana bi tajbol svima nama mogao suditi.
U Bosni je na hiljade šehida. Kada bi Zehraizlazila svaki dan, trebalo bi nam trinaest godina  da spomenemo sve šehide. Kako izlazimomjesečno, naš izvor, nažalost, postaje neiscrpni bardak gorkog šerbeta iz kojegmi moramo i želimo piti. Moramo, kako bismo u generacije koje dolaze usadili iprenijeli da se ne zaboravi kako je krvav i gorak put do njihovog rahatlukabio. A želimo jer osjećamo to kao naš dug prema najboljim sinovima ove naše,njihovom krvlju natopljene, zemlje. To je najmanje što Zehra može za njih i njihove porodice učiniti. Spomenuti samo kap umoru tuge koja plovi Bosnom.

PSIHOLOŠKI RAZVOJ je rubrika u kojoj psihološki stručnjaci za Zehru obrađuju probleme koji muče gotovosvakog čovjeka. To su naizgled sitni unutarnji ali i psihosocijalni problemikoje običan čovjek uglavnom zanemaruje i potiskuje ne pridavajući im dovoljnopažnje. Zehra za svoje čitateljeistražuje i nudi moguća rješenja za što lakši i bezbolniji način na koji setreba nositi sa takvim problemima i konačno ih prevazići kako bismo imali štougodniji život, ali i korektniji odnos sa svojom socijalnom sredinom. Najčešćitakvi problemi su različite vrste frustracija, konflikti lične ali i socijalneprirode, različite emocije koje definiraju naše ponašanje, vještine,sposobnosti i zaista veliki broj pitanja koji se sa psihološkog gledištaobrađuju u ovom magazinu.

 
  


 


 Arhiva

Prijava na newsletter

Name:

Email:

333312
DanasDanas178
JučeJuče168
Ovog mjesecaOvog mjeseca2861
UkupnoUkupno333312
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

Radio i TV Zehra